Istorija cigareta

Najraniji oblici cigareta su bili slični svom prethodniku, kubanskoj cigari. Preteče se pojavljuju u Meksiku i Centralnoj Americi u IX veku, dok su Maje i Asteci koristili duvan zajedno sa raznim psihoaktivnim supstancama u svojim ritualima.

U Americi se duvan prvobitno umotavao u listove biljaka, a kada je koncept cigarete stigao u Španiju, koristili su se listovi kukuruza, da bi kasnije poceo da se umotava u fini papir (rizlu) u XVII veku.

1830-ih godina cigareta stize i do Francuske, gde i dobija svoj naziv (cigarette), a 1880-ih nastaju prve mašine za proizvodnju i gubi se potreba za ručnim motanjem, omogućavajući globalnoj proizvodnji da skoči sa 40,000 dnevno na impresivnih 4 miliona.

Rasprostranjenost pušenja je fenomen XX veka, na početku kojeg je 0,5% stanovništva konzumiralo preko 100 cigareta godišnje (što se uzima kao količinski prag za identifikaciju pušača). Broj pušača je dostigao maksimum 1965. godine u americi sa preko 50% muškaraca i 33% žena i od tada je u stalnom padu pa se procenjuje da danas ima manje od 30% muškaraca i 22% žena koji redovno uživaju cigarete.

Postavi komentar